گزارش كامل نشست خبری جشن تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر
نشست خبری چهاردهمین جشن تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر صبح روز 27 بهمن ماه با حضور سیفاله صمدیان دبیر این رویداد و اهالي رسانه در خانه هنرمندان ایران با تشريح بخشهاي اصلي و ويژه برگزار شد.
روز يكشنبه از ساعت 17 با نمايش فيلم 76 دقيقه و 13 ثانيه و سخنراني بزرگان فرهنگ و هنر ايران جشن تصوير سال و جشنواره فيلم تصوير آغاز ميشود.
بزرگداشت همه جانبه خانواده تصوير براي عباس كيارستمي
به گزارش دبيرخانه تصوير سال، سیفاله صمدیان دبیر جشن تصویر سال و جشنواره فیلم در نشست خبری چهاردهمین دوره این رویداد مستقل هنري، با اشاره به فقدان عباس کیارستمی در چهاردهمین دوره رویداد جشن تصویر سال با بیان اینکه امسال جشنواره فیلم تصویر و جشن تصویر سال با بزرگداشت خانواده تصوير ايران براي عباس کیارستمی برگزار خواهد شد، گفت: در شب چهارده جشن تصویر سال ما شب چهارده هنر ایران را از دست دادهایم. سالهای زیادی بود میخواستیم برای کیارستمی بزرگداشتی برگزار كنيم، اما متاسفيم این بزرگداشت به سالی رسید که او در میان ما نیست.
او گفت: قرار است بزرگداشتی جهانی برای عباس کیارستمی در جشنواره جهانی فیلم فجر گرفته شود. آقای میرکریمی بنده را مامور کردند تا در این رویداد که اردیبهشت ماه برگزار می شود بزرگداشتی سه روزه برای عباس کیارستمی برگزار کنم. در این سه روز میزگردهایی برگزار خواهد شد و کسانی که با کیارستمی کار کردند یا از او خاطره دارند حضور خواهند داشت تا از کیارستمی بگویند.
صمديان خبر داد: نمایشگاه اصلی جشن تصویر سال در بخش ويژه عباس كيارستمي، به یاد اين مرد بزرگ سينماي ايران و جهان اول تا هشتم اردیبهشت ماه و همزمان با جشنواره جهانی فیلم فجر برپا میشود.
همراهي سيزده ساله كيارستمي
دبیر جشن تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر با بیان اینکه در سیزده دوره برگزاری این رویداد عباس کیارستمی همواره همراه تصوير سال بود، گفت: کیارستمی همیشه همراه ما بود؛ چه وقتی کیارستمی عکسهایش که هزاران دلار ارزش داشت را بدون منتی کنار یک عکاس تازه به عرصه آمده نمایش میگذاشت، چه وقتی پوسترهایی برای جشن تصویر سال طراحی میکرد و چه آن وقتی که کار ارزشمند «هفت چنار» را برای چهارمين دوره جشن تصویر سال آماده کرد و امروز یکی از آبروهای خانه هنرمندان است و چه وقتی که هنوز او فیلمهایی مثل شیرین را که ساخته بود و جایی در اکران عمومي سینما نداشت را در جشن تصویر سال به نمایش در می آورد و.... و امروز جای او بسیار خالی است. امسال در روز یکشنبه و در افتتاحیه این رویداد صحبتهای دوستان او را درباره اش خواهیم شنید و بزرگداشتی برای او تدارك ديدهايم.
جشنواره فيلم تصوير محلي براي درخشش نخستين گامهاي موفق
صمدیان درباره اين دوره از جشنواره فیلم تصویر بیان کرد: از سال دوم جشن تصویر سال تا دوره امروز نمایش آثار تجربی و هنری را در تصوير سال نمايش دادهايم. در همه عرصههای بلند و نیمه بلند و کوتاه و مستند تا ویدئو آرت ما این بخش را پوشش می دادیم. امسال، همچون سه سال گذشته، با همکاری سازمان سینمایی یک بخش جذاب در جشنواره فیلم تصویر داریم. در واقع کنار بخش آزاد و بخش مسابقه که به جوانان زیر 25 سال تعلق دارد، بخش جشنواره جشنوارهها راداریم. در این بخش که در جشنواره فيلم تصوير از سه سال پيش برای اولینبار در ایران برپا میشود، همه فیلمهایی که در رویدادهای مختلف جشنوارههای داخلی از جشنواره سینما حقیقت تا جشنواره فیلم فجر جایزه گرفتند به نمایش در میآید. در بخش جشنواره جشنوارهها به مدت 20 روز فیلمها به صورت رایگان در سالن استاد ناصری در دو سئانس نمایش داده میشود.
او تصریح کرد: اینجا محلی است که بسیاری از فیلمسازان که امروز در جشنوارههای جهانی میدرخشند و یا در جشنوارههای داخلی نگاهها را به سمت خود معطوف کردهاند، گام های نخستینشان را برداشتند. او از سعید روستایی سه جایزه از جشنواره فیلم تصویر دریافت کرده ياد و به کسانی چون آیدا پناهنده، نرگس آبیار، شهرام مکری، هادی آفریده، مهرداد اسکویی، مجتبی میرطهماسب، بهمن کیارستمی و... اشاره كرد كه گام های اول خود را در این رویداد برداشتند.
معرفي داوران بخش فيلم
صمدیان گفت: امسال 216 اثر از میان آثار رسیده توسط هیات انتخاب شامل پیروز کلانتری، ساعد نیک زاد، پریوش نظریه ، مهدی باقری و با كمك مهدی مختاری انتخاب شدند. سه داوری که آثار بخش مسابقه این دوره را داوری میکنند شامل کمال تبریزی، محسن امیر یوسفی و هومن بهمنش هستند.
او توضيح داد: تصوير سال هر سال یک روز را به نمايش فيلم هاي جوانان زير 25 سال اختصاص ميدهد. تا جوان های فیلمساز حاضر در بخش مسابقه فیلمها را همراه با داوران ببینند و درباره اثرشان توضیح دهند و بتوانند فیلم رقبای خود را هم ببینند. علاوه بر اين سه سال است که تصوير سال در بخش فیلم به بهترین تصویر هم جایزه میدهد.
دبير جشن تصوير سال درباره بخشهای گرافیک، کاریکاتور و عکس این دوره جشن تصویر سال يادآوري كرد: این بخشها هر کدام در دو بخش آزاد و مسابقه که به جوانان زیر 25 سال اختصاص دارد، برگزار میشود و در بخش کاریکاتور و گرافیک همچون سالهاي گذشته، بخشی برای مدعوین در نظر گرفته شده است که آثاری از پیشگامان این عرصه به نمایش در میآید.
صمدیان اظهار کرد: اینکه جشن تصویر سال 14 سال است تداوم دارد، اتفاق کوچکی نیست و بدون شک اگر همراهی خانه هنرمندان ایران در همهي دورههاي گذشته تا امروز نبود این رویداد ادامه پیدا نمیکرد. خوشبختانه این مکان با وجود تغییر چهار مدیر در این سالها رویکرد غیرسیاسیاش را حفظ کرده و در مسیر سالمي حرکت میکند. ما در این رویداد سعی کردیم به گونهای حرکت کنیم که بدون رسیدن به بن بست و یا اختلاف با هنرمندان حرکت کنیم. حتی در مقطعی تعداد آثار رسیده به قدری زیاد شد که سعی کردیم جلوی آن را بگیریم و یک ورودی بسیار ناچیز برای ارسال آثار در نظر گرفتیم. البته هنوز هم تعداد آثار زیادی به دستمان می رسد. امسال حدود 40 هزار اثر به دستمان رسید که تفکیک آنها بسیار زمانبر بود.
او اضافه كرد: کارهایی که امسال تنها در بخش عکس روی دیوار میرود بيش از 500 اثر در بخشهای مختلف است. ما سعی کردیم در کنار تعداد بالای آثاری که در این رویداد ارائه میشود نوعی نگاه آموزش هم وجود داشته باشد و یک جمعبندی واقعی در حوزههای مختلف ارائه دهیم.
دو بخش ويژه؛ فاجعه پلاسكو و رحلت آيتالله
دبیر جشن تصویر سال با بیان اینکه همزمان با اعلام فراخوان این رویداد دو اتفاق غیر منتظره آن را تحت تاثیر قرار داد بیان کرد: در زمان رحلت آيتالله رفسنجانی فرصت داشتیم تا مهلت ارائه آثار را به تعویق بیاندازیم تا تصاویر این واقعه در تصویر سال حضور داشته باشد. اما درباره حادثه غم انگیز پلاسکو ما اعلام کردیم فقط عکس عکاسان حرفهای را می پذیریم. عکاسان مطبوعاتی که شبانه روز در این حادثه حضور داشتند و به نظر میرسد در عرصه عکاسی خبری یکی از نقاط عطف در سالهای اخیر است.
معرفي داوران بخش عكس
صمدیان گفت: ما در بخش عکاسی پنج بخش عکاسی خبری، مستند اجتماعی، هنر و هنرمند، خلاقه و ورزشی را داریم.
افتتاح بخش «پدربزرگ و مادر بزرگ ایرانی» ششم اسفند
او اعلام كرد: در بخش عکس اسماعیل عباسی، شادی قدیریان و ایراهیم نوروزی داوري آثار را بر عهده دارند. در بخش عکس یک بخش ملی به نام «مادربزرگ و پدربزرگ ایرانی» هم داریم که جمعه ششم اسفند 1395 در موزه هنرهای ایرانی افتتاح میشود و تا پايان فروردین ماه 1396 نیز این بخش نمایشگاهی برپا خواهد بود.
نمايش يكصدوسي و سه پوستر
وی در ادامه با توضیح بخش گرافیک (پوستر) این دوره جشن تصویر سال گفت: در بخش گرافیک هیچ سالی دخالت نمیکنیم و به طور کامل مطیع سلیقه انجمن طراحان گرافیک ایران هستیم. از زمان زندهياد مرتضي ممیز تا امروز هیات داوران و انتخاب را هیات مدیره انجمن طراحان گرافیک به ما اعلام می کنند. امسال نیز طبق اعلام انها مجید عباسی، علیرضا مصطفیزاده و امراله فرهادی انتخاب و داوری آثار را به عهده دارد و در این بخش 133 اثر به نمایش در میآید.
يكصد اثر از 51 كاريكاتوريست مطبوعاتي در جشن چهاردهم
این هنرمند عکاس درباره بخش کاریکاتور نیز گفت: در بخش کاریکاتور هیات انتخاب و داوری شامل کامبیز درمبخش، هادی حیدری و حسن کریم زاده است. در بخش کاریکاتور به جز دو بخش آزاد و مسابقه یک بخش دیگر هم داریم که شامل مرور 3200 کاریکاتور مطبوعاتی است که در طول سال در رسانه های مختلف منتشر شده و این آثار رصد شده است و در نهایت 100 اثر از 51 کارتونیست فعال مطبوعاتی به كوشش آروين (دبير افتخاري در بخش كاتون و كاريكاتورهاي مطبوعات ايران) انتخاب شده است.
صمدیان با بیان اینکه بخش مالتی مدیا نیز امسال به شکل متفاوتی برگزار خواهد شد نیز گفت: ما در فضای بیرونی خانه هنرمندان ایران امکانی فراهم کردیم تا بخش مالتی مدیا نمایش داده شود.
وی در پایان نشست با اشاره به اسپانسرهای معنوي این رویداد از بیناد رسول اف به عنوان اسپانسری که اهدا جوایز را به عهده گرفته نام برد و گفت: ما جایزه جوانان زیر 25 سال را نیز به یاد رسولاف نامگذاری کردیم که هنرمندی چند وجهی بود. انجمن طراحان گرافیک ایران، موزه هنرهای معاصر تهران، انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی و خانه هنرمندان ایران و همکاران من در تصویر سال من را همراهی کردند تا بتوانیم این رویداد را برگزار کنیم. طراحی پوستر این رویداد را نیز مهرداد ذوالنور با اجرای بنیامین شریفیفر به عهده داشته است.
جشن تصویر سال و جشنواره فیلم تصور از یکم تا بیستم اسفند ماه 1395 در تمام فضاهاي نمايشگاهي و تالارهاي نمايش خانه هنرمندان ایران برپاست.
عكسها:
ليلا ابراهيمي، ميلاد مختاري، حسين ميرزايي