گزارشي از بارانيترين تصوير سال
شانزده ضربدرشانزده مساوي صد
برنامه مراسم پایانی و اهدای جوایز شانزدهمین جشن تصویرسال و جشنواره فیلم تصویر 24 اسفند 1397 در حالي در خانه هنرمندان ایران برگزار شد كه باران و بادشديد عصر جمعه مانع از عملي شدن رسم پانزده سالهي جشن تصوير سال در ثبت عكس اهالي تصوير گرد حوض خانه هنرمندان شد. اما فرهاد توكلي فارساني جادهي تصويريها را به لابي همكف خانه هنرمندان برد تا جادهي تصويريها در شانزدهسالگي ادامه يابد.
به گزارش دبيرخانه تصوير سال، آيين پاياني در تالار شهناز و همزمان در تالار ناصري با اجرای موسیقی زنده سامان احتشامی، سایه و صدا سدیفی و عمران برزین كليد خورد و سيفاله صمديان - دبيرجشن تصوير سال و جشنواره فيلم تصوير، بلافاصله روي سن آمد و ضمن خوشامدگويي به ميهمانان و حاضران در دو تالار شهناز و ناصري حبیب رضایی را بهعنوان مجري وفادار اعلام كند.
او اين چنين آغاز كرد: از سالهاي دور سيمين معتمدآريا، محمود كلاري، رامبد جوان، محمد رحمانيان، پريوش نظريه، نادرداوودي، صدا و حسشان همراه تصوير سال بوده؛ كساني كه عموما مجريهاي اين گونه مراسمها نيستند؛ در ميان اين ياوران تصويريها، يك نفر بود كه بيش از سه بار اجراي مراسم را برعهده داشته؛ حبيب رضايي. سپس رضايي را به سن دعوت كرد.
حبيب رضايي اجراي متفاوت و صميمانهاش را با تاكيد بر تكثير سلولهاي حال خوب در جامعه از سوي جوانهاي با انگيزه در روزهاي پاياني سال شروع كرد و گفت، به قدر كافي دليل براي دلنگراني، دلواپسي و دلشوره داريم، اما سيفاله صمديان با تصوير سال بهانهي جذاب، كمياب و غنيمتي براي حالخوب و تكثيرش در جامعه به جوانها ميدهد.
پس از پخش تیزر آمادهسازی تصویرسال شانزدهم، حبيب رضايي بار ديگر از صمديان دعوت كرد بياييد گزارش بدهد تا حالا چه گذشته است.
دبير جشن تصوير سال و جشنواره فيلم تصوير كه اين بار متفاوت از قبل در جايگاه قرار گرفت، با قدرشناسي، از همكاران برگزاري تصوير سال گفت. از خانه هنرمندان ايران از سالهاي دور تا امروز شروع و تاكيد كرد ما [تصوير سال] نبوديم اگر خانه هنرمندان ايران نبود؛ خانه هنرمندان اين روزها با آبروترين و امنترين جاي فرهنگي ايران است. خيلي جاها الان تعطيل است؛ حالا به خاطر شور شماست يا اينكه مديريت هم ياد گرفته چگونه عمل كند كه همراه شما باشد، در كشور نشدنيها همهي اينها را شدني شده است.
او به زندهياد محسن رسولاف و شكلگيري بخش مسابقه جوانان زير 25 سال اشاره و از بنياد رسولاف قدرداني كرد. سازمان سينمايي، موزه هنرهاي معاصر، مركز هنرهاي تجسمي، سازمان زيباسازي ديگر اسپانسرهاي فرهنگي تصوير سال بودند كه صمديان به همراهي ساليان دور و نزديكشان اشاره كرد. از همراهي شهرداري و شوراي شهر يزد هم گفت كه پروژه عقب افتاده از سال گذشته را با عنوان يزد؛ شهر جهاني را به ثمر رساندند.
تصوير سال تمام نشده؛ تا بهار 1398 ميرود
بعد صحبتهاي صمديان، مجید رجبی معمار - مدیرعامل خانه هنرمندان ایران - در جايگاه قرار گرفت و تاكيد كرد، اين خانه به بركت حضور شماست كه پا برجاست. خانه هنرمندان ايران با سنتي درستي پايه گذاشته شده است كه انشاالله تا ثريا برود.
او گفت: انقدر ارزش برخي كلمات از بين رفته كه سخت ميشود دربارهي خيلي از واژههاي ارزشمند حرف زد، صدقه از آن مفاهيم است. يك كار انساني نه حتا فقط ديني؛ من براي صمديان صدقه دادم و ميدهم. مقايسهاش ميكنم با نخل كه هيچ چيز زايدي ندارد و همهاش خير است. غير از سربلندي و شادابي ندارد. صمديان يك بركت است، براي اين كشور لحظه لحظهاش در حال فكر كردن است و طرح تازه آفريدن. او [صمديان] توفيق خانه هنرمندان است.
او همچنين خبر داد، امسال نمايشگاه تصوير سال در خانه هنرمندان به سال 98 ميرود؛ از حاضران خواست به غايبان خبردهند كه در روزهاي تعطيل نوروز اگر تا به حال فرصت تماشاي نمايشگاه را نداشتند به خانه هنرمندان بيايند. او گفت، هر روز هم برنامهي اجراي موسيقي دارن و هم نمايشگاه تصوير سال برپاست.
رعنا جوادي گردن كلفت است
فاطمه معتمدآريا آمده بود در نقش رعنا جوادي داور بخش عكس، بازي كند، اما خودش دليل حضورش را اينچنين توضيح داد: من بهمن جلالي و رعنا جوادي را از سال هاي نوجوانيام ميشناسم. آن سالها تازه از انگليس برگشته بودند و من نمايش خرده بورژواها را كار ميكردم. به لطف بهمن و عكسهاي نابي كه او از نمايش گرفت، آن كار و دوستي ما ماندگار شد.
مفتخرم به جاي رعنا روي سن تصوير سال آمدم؛ كسي كه گردنش در عكاسي خيلي خيلي كلفت است به خاطر همه پژوهشهايي كه در حوزه عكاسي كرده و حمايتهاي بي دريغي كه از جوانها ميكند. امروز او از عكسهاي جنگ بهمن جلالي عكسهايي را تهيه و عكاسي كرده كه سراسر شور زندگيست و متاسفانه در ماههاي اخير به او اجازه ندادند نمايشگاهش را برگزار كند.
يزد ازميان سايهها؛ با نگاهي متفاوت
با پايان صحبتهاي معتمدآريا، فيلم متفاوتي روي پرده به نمايش درآمد؛ از میان سایهها حاصل ساعتهاي طولاني عكاسي و تصويربرداري فرهاد توکلی فارسانی از بافت تاريخي شهر يزد بود.
علیرضا تابش، مدیرعامل بنیادسینمایی فارابی و نماينده فرهنگي يزديهاي مقيم تهران، براي اهداي جوايز منتخبان بخش عكس روي سن دعوت شد.
ده برنده اين بخش دیپلم افتخار تصوير سال و جايزه ده میلیون ریالي دریافت کردند.
اسامي كامل برندهها را اينجا بخوانيد
شانزدهمين سال، شانزده بخش، يكصد برنده
مراسم با حضور داوران بخش گرافيك جايزه جوانان زير 25 سال براي معرفي برندگان اين بخش ادامه پيدا كرد.
مجید بلوچ، ابراهیم حقیقی، کوروش پارسانژاد داوران اين بخش بودند؛ هرسه داور در مراسم حضور داشتند و جوايز منتخبان را اهدا كردند. اما در بخش كاريكاتور کامبیز درمبخش، جمال رحمتی و بزرگمهر حسینپور داور بودند و تنها كامبيز دربخش با وجود آسيبديدگي پا با عصا روي سن رفت و جوايز بخش كاريكاتور را تقديم برگزيدگان كرد.
در ادامه با اهداي دیپلم افتخار و تنديسك تصوير سال و اهداي مجموعه سهجلدي كتاب عكسهاي عكاسي نشده فيلمهاي گاو، باد صبا و ناخداخورشيد، از چهارده پروژه عکاسی منتخب تصویر سال 1397 تقدير شد.
بعد نوبت به بخش دهسالگی تندیس جایزه رسولاف رسيد و صمدیان از غزل شاکری - بازيگر سينما و تئاتر- برای اجرای بخش جايزه ويژه برگزيدهي برگزيدگان جوانان زیر 25 سال به عنوان مجري ميهمان دعوت كرد. دليلش را هم همراهي غزل شاكري از وقتي نوجوان بوده تا امروز و همزماني تولدش با اين مراسم.
سامان احتشامي قطعه تولدت مبارك را بهافتخار غزل شاكري تكنوازي كرد.
شاكري گفت گاهي ميآمدم، گاهي مينشستم و گاهي هم ميآمدم بالا، اما تا حالا به اين شكل حضور نداشتم؛ شاکری از هیات داوران بخش دهسالگی (اکبر عالمی، محمود کلاری، علیرضا زریندست و کامبیز درمبخش) دعوت كرد تا همراه با احسان رسولاف - نمايندهي خانواده رسولاف و بنياد فرهنگي هنري رسولاف- جوايز اين بخش را كه شامل تندیس ویژه دهسالگی، دیپلم افتخار و ربع سکهي بهار آزادي بود اهداكنند.
احسان رسولاف هم از حضوردهساله جوانها در طول سالياني گفت كه بر دارايي تصوير ايران افزودند.
اکبر عالمی، محمود کلاری، علیرضا زریندست و کامبیز درمبخش، در بخش برگزیده برگزیدگان ده سال جایزه جوانان زیر 25 سال ( جایزه محسن رسولاف) جوايز را اهدا كردند.
حبیب رضایی با رفتن غزل شاكري بلافاصله معرفي برندگان بخش فيلم را آغاز كرد؛ او از هيات داوران اين بخش - رخشان بنیاعتماد، حسن فتحی، پیمان شادمانفر- بهعنوان قطب سينما ياد و از داوران حاضر در مراسم حسن فتحی، پیمان شادمانفر و مهناز افضلی دعوت كرد براي اهداي جوايز روي سن بيايند. پیروز کلانتری، ساعد نیکذات و مهناز افضلی هيات انتخاب جشنواره فيلم تصوير بودند.
اجرای بخش دوم موسیقی زنده سامان احتشامي، عمران برزين، سایه و صدا سديفي ميان برنامه دوم اين مراسم بود. سايه و صدا سديفي ترانهاي را دو زبان فارسی و ایتالیایی اجرا كردند.
سرانجام به بخش پرتعداد عكس شانزدهمين جشن تصوير سال رسيد؛ از معرفي عكاس سال گرفته تا مسابقه عكس جوانان زير 25 سال و عكسهاي موبايلي و ايران ما و تصوير محروميت رسيد.
اسامي كامل برندهها را اينجا بخوانيد
جايزهي عكاس سال ابد براي يك عكاس اهوازي
با نمایش تصویر تندیس و عکس زندهیاد وحید سهرابیابد روی پرده و حضور فاطمه معتمدآريا در نقش رعنا جواد، مهدی وثوقنیا و مريم سهرابيابد -خواهر زندهیاد وحید سهرابیابد- تندیس ویژه عکاس سال به مهدی پدرامخو تقديم شد.
پدرامخو بهخاطر ارايهي مجموعهاي از عكسهايش از حمله مسلحانه گروه تروريستي الاحوازي كه ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ در جریان مراسم رژه نظامی نیروهای مسلح به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس در اهواز روی داد و منجر به شهادت 24 نفر از مردم و نظاميان شد شايسته دريافت اين جايزه شناخته شد. دیپلم افتخار و جایزه سی میلیون ریالی از سوی خانواده ابد جايزه عكاس سال بود.
سازمان زيباسازي باني بخش مسابقه ايران ايران ما
جوايز بخش مسابقه عكس ايران ما توسط سازمان زيباسازي شهرداري تهران با اعطای دیپلم افتخار و جایزه نقدی ده میلیون ریالی به هفت نفر و تقديم لوح تقدیر و پنج میلیون ریال جایزه نقدی به سه نفر هفت نفر ادامه داده شد.
در بخش عكسهاي موبايلي هم از سه نفر تقدير و به هفت نفر ديپلم افتخار اعطا شد. لوح تقدیر و پنج میلیون ریال جایزه نقدی براي تقدیرشدگان بود و به برندگان دیپلم افتخار و جایزه نقدی ده میلیون ریالی اعطا شد.
در بخش معرفی برندگان بخش ویژه تصویر محرومیت، حیدر رضایی (طراح و مجری پروژه عکاسی از مناطق محروم در جايگاه قرار گرفت و از كميتهي امداد براي همراهي و به سرانجام رساندن اين پروژه قدرشناسي كرد. جايزه هنرمندان منتخب اين بخش هم ديپلم افتخار تصوير سال و جايزه نقدي يك ميليون توماني بود.
در همهي بخشهاي مسابقهي جوانان زير 25 سال، جایزه نخست تندیس تصویر سال همراه با دیپلم افتخارتصوير سال و پانزده میلیون ریال جایزه نقدی بود و به برندگان دیپلم افتخار، تندیسک تصوير سال با ده میلیون ریال جایزه نقدی اعطا شد و تقدیر شدهها هم لوح تقدیر همراه با پنج میلیون ریال جایزه نقدی دريافت كردند.
در بارانيترين روز تصوير سال، در آستانهي بهار 1398 آيين پاياني تصوير سال ثانيههايي مانده به ساعت 20 تمام شد.
اسامي كامل برندهها را اينجا بخوانيد
عكسها: ليلا ابراهيمي
گزارش: زهرا راد