چهاردهمین جشن تصویر سال و جشنواره عصر امروز یک شنبه اول اسفندماه 1395 آغاز شد.
به گزارش دبیرخانه تصویر سال، همهی دیوارها و فضاهای نمایشگاهی و راهروهای خانه هنرمندان ایران در اولین روز از آخرین ماه سال 1395 را تصویر رخدادهای مهم سال بر اتفاق پوشانده است.
امسال همچون همهی دورههای گذشته گالری ممیز به پوستر و کاریکاتور هنرمندان مدعو و آزاد و جوانان زیر 25 سال کاریکاتورهای مطبوعاتی منتخب یک سال گذشته اختصاص دارد.
در گالری بهار و پاییز عکس های بخش نگاهی دیگر و گالری زمستان عکسهای هنروهنرمندان و در گالری تابستان عکسهای مستند اجتماعی به دیوار رفته است. گالری میرمیران هم به نمایش عکسهای ورزشی اختاص داده شده است.
در گالری نامی هم عکسهای موبایلی و مالتیمدیای ایران ما آماده تماشاست.
اما راهروهای شرقی و غربی طبقه اول دربرگیرنده عکسهای آتشسوزی پلاسکو است و راهروهای طبقه دوم در بخش منتهی به تالار شهناز و ورودی گالری تابستان عکسهای خبری و در طرف مقابل بخش ویژه آیتالله هاسمی رفسنجانی ارایه شده است.
افتتاحیه دوم تصویرسال جمعه ششم اسفندماه در باغ موزه ایرانی با عکسهای بخش ویژه «پدربزرگ و مادربزرگ ایرانی» خواهد بود.
نمایش آثار مربوط به بخش مرد بزرگ سینمای ایران و جهان – زندهیاد عباس کیارستمی- اردیبهشت ماه 1396 همزمان با برگزاری جشنواره جهانی فیلم فجر در پردیس چهارسو است.
در مراسمی که هم اکنون در تالار شهناز و ناصری خانه هنرمندان در حال برگزاری است، پوستر بخش اصلی جشنواره و بخش بزرگداشت عباس کیارستمی که اردیبهشت ماه برگزار میشود، رونمایی شد. پوستر بخش اصلی با عکسی از کیارستمی همراه است و پوستر بخش ویژه بزرگداشت را را با عکس مینا زیوری، حمیدرضا بیدقی طراحی کرده است.
گزارش تصویری مراسم بزرگداشت عباس کیارستمی در افتتاحیه تصویر سال در پی آمده است:
عکسها: لیلا ابراهیمی
اميرشهاب رضويان - فيلمساز
هوشنگ گلمكاني- نويسنده و منتقد سينما و جعفر پناهي- فيلمساز
فرزاد هاشمي، عضو هيات مديره انجمن عكاسان ايران
جعفر پناهي - فيلمساز
صمدیان:
پس از رفتن کیارستمی تا یکماه خودم را دور نگهداشتم و سرمزار کیارستمی نرفتم؛ پس از یکماه فرزندش تماس گرفت و خواست به احترام و اعتبار خواستههای آن سوی مرز این فیلم برای بزرگداشت او در ونیز ساخته شود. امیدوارم بیش از اینکه غمگین شده باشید، به زندگی در عصر آدمهایی چون او اگر افتخار هم نمیکنید، از این بابت خوشحال باشید.
دبير جشن تصويرسال و جشنواره فيلم تصوير:
به نظر من ملت ایران جدا از ذهنیتهای سیاسی و عقیدتی و مذهبی و در حالی که از چندین جهت مورد هجوم بوده، مدیون کیارستمی است. او به تنهایی بدون اینکه شعار بدهد یا به گروهی وابسته باشد، راه خود را رفت. امروز بچههای تصویر سال کسی که ۱۴ سال کنارشان بود را ندارند. کیارستمی آن روزها عکس خود را که در حراجیها و آکشنها به قیمت بالا فروش میرفت، در قطع کوچک در کنار عکسهای عکاسان تصویر قرار میداد که من این اواخر گفتم دیگر این کار را نکند، چون برای آداب خرید و فروش عکس و اقتصاد هنر خوب نیست.
محمود کلاری، فیلمبردار: چهاردهمین جشن تصویر سال را به صمدیان رفیق ۴۰ سالهام تبریک میگویم و نمیتوانم احساسم را درباره فیلمی که ساخته ابراز نکنم. عمیقا ابراز خوشحالی و غرور میکنم و چندین بار این فیلم را در داخل و خارج از کشور دیدهام. این کار قابل توجه برای اینکه با کیارستمی آشنا شویم بهترین دریچه است.
خیلی سخت است که یکی مثل من درباره کیارستمی حرف بزند. من یا هرکس دیگر هر چه بگوییم، چیزی به منزلت و اعتبار و جایگاه او اضافه نمیکنیم. شرایطی که برای همراهی او پیش آمد این موقعیت فراهم شد که از زبان او چیزهایی بشنویم و از نگاه او به پیرامونش دریافتهایی پیدا کنیم. چه بسا این مسیر بتواند روزنه کوچکی باز کند به جهان بسیار ویژه و متفاوت یک هنرمند بزرگ مثل عباس کیارستمی.
كلاري: کیارستمی فیلمسازی بود که در جریان ساخت فیلم به دنبال پاسخ برای سوالهای ذهنیاش بود. پاسخهایی که خودش میدانست چه مفاهیمی را با خود میآورد و چه شکل و شمایلی را میسازد و همینها او را کیارستمی کرد.
کیارستمی میگفت «برای من عذاب الیم است که فیلمهای خودم را تماشا کنم. از دیدن فیلمهایم به شدت آسیب میبینم، وقتی آنها را مونتاژ میکنم، فکر میکنم که واقعا من این را ساختهام؟ وقتی در کن "زیر درختان زیتون" نمایش داده میشد و مجبور به حضور در سالن بودم، بلند بلند سرفه میکردم که حواس تماشاچی را پرت کنم.»
گذر كيارستمي در خانه هنرمندان
مجيد رجبي معمار -مدیرعامل خانه هنرمندان:
من درباره کیارستمی صحبت نمیکنم، چون از عهده من برنمیآید. هنگام درگذشت او در کرهجنوبی بودم؛ جالب بود که در هر ملاقاتی كه با مراكز مهم فرهنگي و سينمايي داشتم، ابراز ارادت و تسلیت داشتند از اینکه ما یک هنرمند جهانی را از دست دادهایم. سال گذشته از او خواهش کرده بودیم هنگام حضور در ایران تغییراتی در چیدمان هفت چنار خانه هنرمندان که یادگاری اوست اعمال کند و او قبول کرده بود که در این یادگاری عجیب را که قلب خانه هنرمندان است، تغییراتی بدهد، اما فرصت نشد. البته این کار قرار است با کمک و همراهی فرزندانش و آقاي ابراهيم حقيقي انجام شود.
مي خواهيم بخشي از خانه هنرمندان را به نام کیارستمی ثبت كنيم. كاش ميشد كه كل خانه هنرمندان به نام او باشد. تصميم داريم گذري به نام او ثبت كنيم و هر از چند گاهی اثری از او را در اینجا داشته باشیم. همچنین پیشنهاد شد به دلیل تولد و مرگ او در فصل تابستان، گالری تابستان خانه به نام ایشان شود، اما چون خانه هنرمندان گالریهای چهار فصل دارد، مترصد فرصتی هستیم که جای مناسبی در شان کیارستمی را به نام او کنیم
كامران عدل، هنرمند عكاس
محمد سریر- آهنگساز و عضو شورای عالی خانه هنرمندان
با عباس کیارستمی همدبیرستانی بودم. سال اول که به دبیرستان رفتم، بزرگانی چون کیارستمی، آغداشلو و علیاکبر صادقی نیز بودند و برنامههای هنری مدرسه را با هم اجرا میکردیم. پس از آن فرصت معاشرت کمتر پیش میآمد.
سرير:
حضور کیارستمی در سینما را عمیق بود؛ بعدها شاهد حضور عمیق او در حوزه هنر و سینما بودم. خلقیات و منش و سکوت او برای من خیلی جالب بود. این مملکت خیلی بیشتر میتوانست از او استفاده کند. امیدوارم نه تنها آثار او، بلکه خلقیات و منش کیارستمی هم سرمشق و خط فکری برای جامعه فرهنگی و هنری باشد.
رضا کیانیان:
ما هنوز کیارستمی را نمیشناسیم و شناخت او سالها طول میکشد. اگر خارجیها اینقدر درباره او حرف نمیزدند، ما هم حرف نمیزدیم. امیدوارم همه آنهایی که به او بد و بیراه گفتند بدانند که چقدر اشتباه کردند و چقدر باید او را دوست داشته باشند.
قرار بر این بود که پوستر جشنواره جهانی فجر هر سال به یکی از شخصیتهای سینمای ایران اختصاص داشته باشد. سال اول متعلق به استاد انتظامی و فیلم «گاو» بود و امسال یکی از آثار کیارستمی. پوستر این دوره یکی از عکسهای کیارستمی است.
احوالپرسي و احترام رجبي معمار به جعفر پناهي
رونمايي از پوستر جشنواره جهاني فيلم فجر با عكسي از جناب عباس كيارستمي در افتتاحيه جشن تصوير سال با حضور رضا كيانيان، رييس كاخ جشنواره
پوستر جشنواره جهاني فيلم فجر، ویژه بزرگداشت کیارستمی است. اين بخش عنوان دارد: «خانه دوست اینجاست»
در سی و پنجمین جشنواره جهانی فجر بزرگداشت ویژه بین المللی با حضور چهره های شاخص سینمای جهان درنظر گرفتیم که به مدت سه روز در فاصله اول تا هشتم اردیبهشت ماه 1396 در پردیس چهارسو برگزار میشود.
پوستر اصلی جشنواره را که با یکی از آثار کیارستمی و پوستر بخش ویژه بزرگداشت را با عکس مینا زیوری و طراحی حمیدرضا بیدقی رونمایی شد.
حاضران در مراسم به درخواست كيانيان پوسترها را امضا كردند.
قباد شيوا - طراح گرافيك
جعفر پناهي - كارگردان سينما
محمود كلاري، مجيد رجبي معمار و امير اثباتي
كامران عدل و سعيد صادقي
فيلم 76 دقيقه و 13 ثانيه با عباس كيارستمي در آيين بزرگداشت مرد بزرگ سينماي ايران نمايش داده شد.