جشن تصویر سال به دوازدهمین گام خود رسید و سیفاله صمدیان دبیر این جشن صبح امروز 29 بهمن در نشست خبری برنامههای این دوره از جشن تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر را تشریح کرد.
به گزارش دبیرخانه تصویر، امسال هم در کنار نمایشگاه سالانه بخش آزاد و جوانان زیر ۲۵ سال در رشتههای عکاسی، گرافیک و کاریکاتور، دو بخش ویژه عکس با عنوانهای «ایران ما» و عکسهای موبایلی در نظر گرفته شده است.
یکصدویازده فیلم در جشنواره فیلم تصویر امسال نمایش داده میشود. 59 فیلم در بخش جوان، 23 فیلم بلند، 36 فیلم نیمه بلند و 17 فیلم موبایلی در این بخش حضور دارند.
در بخش کاریکاتور با داوری کامبیز درمبخش، فیروزه مظفری و آروین آثار داوری شده و 11 کاریکاتور در بخش جوان، 17 اثر در بخش آزاد و 19 هنرمند مدعو آثارشان در این بخش حضور یافته است. همچنین در بخش گرافیک 85 اثر از جوانان، 25 اثر از جوانان زیر 25 سال، هشت اثر در بخش آزاد و 33 اثر از هنرمندان مدعو ارایه میشود. داوران این بخش بهروز متین صفت، کورش پارسانژاد و فرهاد فزونی هستند.
اما در بخش عکس امسال 513 عکس در قطع 50 در 70 و 86 قاب در قطع 60 در 90 به روی دیوار میرود. داوران این بخش بعد از برگزاری نمایشگاه جشن تصویر سال اعلام میشوند.
صمدیان در نشست صبح امروز با اعلام این آمار همچنین درباره موقعیت بسیار متزلزل فرهنگی هم سخن گفت و تصریح کرد:«با اتفاقاتی که در خانه همه ما میافتد و هجوم فرهنگ تصویری که درخانه همه حتا معتقد و مومن هم راه افتاده است و همه را به گریز از تفکر سوق داده بهتر است که با طرح سوالات درست در عرصه فرهنگ هشدار دهید.
او مانند همیشه تاکید کرد که بینالهای نباید اصلا دست دولت باشد بلکه دولت فقط باید حمایت کننده و ناظر باشد و نباید دخالتی کند.
دبیر جشن تصویر سال بر این باور است که ما هنوز راه چاره درستی حتا برای هدایتهای فرهنگی پیدا نکردهایم.
او از خبرنگاران خواست که به طرح پرسشهای درست در حوزه فرهنگ پرداخته و آنها را مقابل دولت قرار ندهند بلکه آنها را مقابل خودشان و آیندهای که روشن نیست قرار دهند.
سیفالله صمدیان 12 سال است که دبیر جشن تصویر سال را بر عهده داشته است، اتفاقی که کمتر در یک واقعه فرهنگی شاهد آن بودهایم، اما یکی از پرسشهای حاضران در نشست درباره دبیری 12 ساله او و اینکه سکان را به دیگری نمیدهد، بود.
صمدیان در پاسخ گفت:«دست روی زخمم گذاشتید. این موضوع درست است اما این کارها باید شکل و شمایل درستی پیدا کند. مساله موروثی بودن سلطنت نیست، مساله من این نیست که حتا یک روز بیشتر بمانم. 47 سال است که کار عکاسی کردهام. 35 سال هم در جهان با موضوع انسان معاصر کار کردهام که این خود 5 یا 6 سال خانهنشینی و پیگیری و آماده سازی را میطلبد. از آدمی که این همه در سال با تصویر سرو کار داشته است بد است که ایراد بگیرد که چرا این کار را انجام میدهید. قطعا من دوست دارم که این کار دست اهلش بیافتد.»
او گفت، با اتفاقاتی که افتاده و محدویتهایی که بوده جشن تصویر پیش رفته است. صمدیان تاکید دارد که در موقعیت فعلی هیچ حرکتی را نداریم که بیست روز همه هنرها را یکجا جمع کند. دبیر جشن تصویر عنوان کرد، در هیچ بخشی جز عکس دخالت ندارد و هر بخش داوران خود را دارد. او همچنین اعلام کرد، امسال بیش از 40 هزار عکس به دبیرخانه رسیده که ارزیابی آنها بسیار سخت بود.
صمدیان درباره تغیرات جشن تصویر امسال توضیح داد:«امسال چند اتفاق جدید دارد میافتد. تصمیم گرفتم که تصویر سال به معنای اصلیاش نزدیک تر باشد، یعنی در پایان سال تصویر واقعی داشته باشیم و سعی شده تصویری که به دستمان رسیده منعکس کننده واقعیت جامعه باشد.»
یکی از برنامههای امسال نمایش فیلم در 20 شب در سالن ناصری خانه هنرمندان است که این بخش جشنواره جشنوارهها نام دارد که بهترینها سال در این حوزه را نمایش میدهد. در این بخش 11 فیلم هنر و تجربه جشنواره فیلم فجر و برندههای سینما حقیقت و برندههای فیلم کوتاه تهران و همچنین جشن خانه سینما به نمایش در میآیند.
یکی دیگر از برنامههای امسال نمایش برجستهترین نقاط هنرهای تجسمی در یک روز خاص است. در این بخش شش نام در عرصه هنرهای تجسمی حضور دارند. کتاب «عکسهای انقلاب 57» مریم زندی که سالها منتظر مجوز چاپ بود، امسال منتشر شد که در این بخش تصویر سال بهصورت ویژه نمایش داده میشود. همچنین کتاب «روزهای سخت» محسن راستانی که درباره بوسنی است نیز ارایه خواهد شد. کتاب گرافیک ابراهیم حقیقی نیز یکی دیگر از هنرمندانی است که آثارش به نمایش گذاشته میشود. همچنین این برنامه در بخشی به نمایشگاه آیدین آغداشلو که بعد از 40 سال نمایشگاه گذاشته نیز میپردازد. همچنین عکسهای محمد فرنود و احمد معینیفر از جام جهانی نیز نشان داده میشود. کتاب کاریکاتور کامبیز درمبخش نیز در این بخش حضور دارد. همچنین امسال قرار است از اکبر عالمی به خاطر خدماتی که به تصویر داشته قدردانی شود.
به گفته صمدیان در جشن تصویر امسال برای اولین بار در دو بخش ویژه عکسهای موبایلی و ایران ما رایگیری مردمی از طریق پیامک انجام میدهد.
او توضیح داد: «در این بخش عکسهایی نمایش داده میشود که مردم میتوانند نظر خود را از طریق پیامک ارسال کنند. رای گیری مردمی از طریق یکی از اپراتورهای تلفن همراه انجام میشود.»
صمدیان در پایان گفت:«در تمام این سالها با دست خالی و بدون اسپانسر دولتی کار کردهایم. از سال گذشته با معاونت امور سینمایی همکاریهایی داشتهایم که امسال هم در خرید بخشی از بلیتهایی کمکهایی کردند و شرکت دایا سیستم نیز کمکهایی را به ما کرده است.»
عکسها: ارسلان امانتی